Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ernesto Guevara

guevara_m.jpg

Ernesto Guevara de la Serna se narodil 14. 6. 1928 v Rosariu v Argentině v rodině plantážníka. Od raného dětství byl vážně nemocen - trpěl astmatem. I přesto se ale věnoval sportu. Také hodně cestoval po mnoha zemích Ameriky, studoval medicínu a pak začal pracovat v Buenos Aires. V roce 1952 studia dokončil.
Potom odjel do Guatemaly, kde se setkal se svou budoucí manželkou Peruánkou Hildou Gadea. Ta ho seznámila s některými Kubánci, účastníky útoku na kasárna Moncada. Po porážce Guatemalského lidu americkými žoldáky uprchl Che do Mexika, kde pracoval jako lékař a byl v kontaktu s kubánskými vystěhovalci.
Když v roce 1955 přijel do Mexika Fidel Castro,připojil se Che k výcviku a školení o historii, vojenství a ekonomii, kde přednášel španělský republikánský generál Alberto Bayo.V roce 1956 však byli na ranči odhaleni a Ernesto byl na dva měsíce uvězněn.
25. 11. 1956 se účastnil s dalšími 81 druhy akce na lodi Granma, utrpěli ale neúspěch kvůli počasí, přetížení lodi i předčasnému povstání v Santiagu de Cuba. Che Guevara byl raněn. Mužů přežilo jen 12, za podpory rolníků se ale již připravovala agrární reforma.
V roce 1957 se stal velitelem oddílu, v srpnu 1958 stál v čele oddílu, který opustil hory Sierra Maestra a přešel z východní části ostrova do střední části, do hor Sierra Estracambray. V prosinci začala ofenzíva, která vyvrcholila 31. 12. dobytím Santa Clary a 2. ledna 1959 Havany, kam brzy přijel i Fidel Castro.
V roce 1959 také odjel do několika států v Evropě i v Asii. Po návratu se stal vedoucím industrializace při Institutu pro agrární reformu a prezidentem Národní banky.
V roce 1960 se setkal s delegacemi z několika socialistických zemí. Navštívil Sovětský svaz, Čínu, KLDR, NDR a ČSSR. V Československu byl vyznamenán Řádem bílého lva.
Intenzivně se vzdělával i v ekonomii, studoval Kapitál Karla Marxe a další významná díla. Stal se ministrem průmyslu na Kubě, věnoval se ale i nadále vojenským úkolům.
Při vylodění na Playa Girón velel revolučním silám v Pinar del Rio, kdy se pod jeho velením podařilo zlikvidovat diverzní akce USA.

V listopadu 1966 odjel do Bolívie. Od března do října 1967 bojoval v partyzánské válce proti bolívijské armádě, vedené instruktory USA. Po několika srážkách získali partyzáni zbraně a přidalo se k nim i několik desítek Bolívijců. Jednou však tábor navštívil francouzský novinář Debray, který informoval veřejnost o přítomnosti Guevary v Bolívii. Tamní vláda ihned nasadila speciální jednotky a došlo k obklíčení partyzánů. Zbývala možnost úniku přes hory, která ale byla neschůdná pro raněné. Che raněné neopustil, ve svém posledním boji kryl jejich evakuaci a ústup svých spolubojovníků. Byl obklíčen, zraněn a zatčen.
V noci z 8. 10. - 9. 10. 1967 byl Ernesto Che Guevara v Bolívii zavražděn. Tak zemřel jeden z největších revolucionářů všech dob, statečný člověk, humanista, hrdina, bojovník za lepší a spravedlivější svět. Zemřel za svobodu národů Ameriky, ale i celého světa a stal se tak symbolem pro všechny revolucionáře. I když byl z bohaté rodiny, nikdy nevyhledával osobní pohodlí a prospěch, ale naopak i riskoval pro obyčejného porobeného člověka. Vzepřel se bezpráví a vykořisťování. Byl člověkem, u kterého se shodovaly slova s činy. V boji za lepší svět prokázal bezmeznou odvahu. Kdo by dokázal odejít z důležitých státních funkcí a odjet do pralesa do téměř ztraceného boje? Che Guevaru zavraždili kapitalisté, protože představoval překážku pro jejich moc a honbu za ziskem. Vraždou ale nezabili revoluci.
Vrahové se dokonce snažili ukrýt jeho tělo v džungli, aby se jeho hrob nestal poutním místem. Později byly jeho ostatky objeveny a odvezeny na Kubu.

Na Ernesta Guevaru se samozřejmě snesla spousta lží, které se ale jako celek minuly svým cílem. Nepodařilo se ho vymazat z mysli lidí jako revolucionáře, lidé nezapomněli na jeho odkaz. Vzpomeňme například, jak jeden z největších poskoků a lokajů v ČR, karikatura ministra Cyril Svoboda, dokonce chtěl zakázat nosit trička s podobiznou Che Guevary a jejich nošení trestat. Ubohost šiřitelů lži skutečně nemá hranic.