Jdi na obsah Jdi na menu
 


Revoluce

Když se v roce 1952, vydatně podporován USA, dostal opět k moci diktátor Batista, odvolal ústavu z roku 1940, zrušil občanské svobody a nepohodlné politické strany a získal vliv v armádě, situace občanů se stala neudržitelnou. Vznikla revoluční skupina, v jejímž čele stáli Abel Santamaría, jeho sestra Haydée Santamaríová, Melba Hernández a Fidel Castro Ruz.

Dne 29. července 1953 zaútočilo 119 povstalců v čele s Fidelem Castrem Ruz na kasárna Moncada v Santiagu. Povstání však bylo potlačeno a Fidel Castro byl odsouzen k 15 letům vězení. Vztahovala se ale na něj všeobecná amnestie, kterou vyhlásil Batista v roce 1954. Odešel do Mexika, aby opět plánoval akce na osvobození Kuby a přidal se k němu snad nejznámější revolucionář všech dob - Ernesto Che Guevara.

Dne 30. listopadu 1956 iniciovala revoluční skupina v čele s Haydée Santamaríovou, Celií Sánchezovou, Lesterem Rodríguezem a Vilmou Espínovou povstání v Santiagu. 82 revolucionářů se dopravilo na palubě jachty Granma na ostrov, utrpěli však neúspěch a značné ztráty, zejména vinou špatné organizace. Castro však dal dohromady další bojovníky a 17. ledna 1957 společně zaútočili na kasárna La Plata.

13. března téhož roku byl podniknut útok na prezidentský palác a povstalci přečetli národu revoluční prohlášení v rádiu Reloj. Batistova hrůzovláda odpověděla krutými represemi, revoluční vlnu však již zastavit nemohla.
Dne 5. září obsadili revolucionáři v počtu 400 námořní základnu Cienfuegos a zahájilo zde boje proti Batistově armádě. USA podporovaly Batistu a poskytly mu bombardéry B 26. Ostrov zachvátila partyzánská válka. 24. února 1958 zahájilo svou činnost povstalecké rádio Rebelde.
30. listopadu dobyli revolucionáři pod vedením Fidela Castra město Guisa, 30. prosince obsadili v čele s Che Guevarou Santa Claru. Dne 31. prosince obsadili Santiago.

Revoluční síly koncem roku 1958 definitivně zlomily poslední odpor ozbrojených sil generála Batisty, 1. ledna 1959 vstoupily vítězně do Havany a Batista uprchl do Dominikánské republiky. Do funkce prezidenta nastoupil 5. ledna Manuel Urrutia a 16. února byl jmenován Fidel Castro Ruz ministerským předsedou.

Vznikla první socialistická země v Americe.